gulasz z jelenia
24.4.15
Kolega K. znów dostarczył jelenia do spożycia. Tym razem postanowiliśmy skonsumować go w gulaszu. Na szczęście kolega wsparł mnie również przy porcjowaniu mięsa, bo było go całkiem sporo (poniższy przepis podaję w bardziej standardowych proporcjach) i trochę czasu to zajęło. Ale warto było, oj warto. Jeleń duszony w czerwonym winie i bulionie z dodatkiem boczku i porzeczkowej konfitury wyszedł naprawdę znakomicie. Jeżeli tylko macie dostęp do dziczyzny, gorąco polecam!
Gulasz z jelenia
(na 4 porcje)
- 1 kg mięsa z jelenia nadającego się na gulasz
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 100 g wędzonego boczku
- ok 200ml przecieru pomidorowego
- 2/3 szklanki czerwonego wina
- 2/3 szklanki bulionu warzywnego
- 6 owoców jałowca
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki konfitury porzeczkowej
- sól, pieprz, wędzona papryka, tymianek
- opcjonalnie 1 łyżka mąki
- olej
Cebulę, czosnek i boczek pokroić w kostkę. Mięso pokroić w dużą kostkę, oprószyć solą, pieprzem i wędzoną papryką. W rondlu lub na patelni rozgrzać olej i podsmażyć boczek aż zbrązowieje, następnie wyjąć z rondla. Na miejsce boczku dodać cebulę i czosnek - zeszklić. Usunąć cebulę i czosnek z patelni, a na ich miejsce dodawać partiami mięso, obsmażając je ze wszystkich stron.
Mięso i cebulę umieścić w szerokim rondlu, dodać przecier pomidorowy, wino i bulion. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień. Dodać liście laurowe i owoce jałowca. Przykryć i dusić ok 1.5 godziny na niewielkim ogniu. Na 10 minut przed końcem gotowania dodać konfiturę i boczek. Doprawić do smaku. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zagęścić mąką. Podawać z kaszą gryczaną i pieczonymi warzywami. Smacznego!
0 komentarze