burgery z suszonymi pomidorami i rukolowym majonezem

20.4.15

Inspiracją dla tego dania był przepis z Kukbuka, z tym że zamiast bazylii do majonezu postanowiłam dać pesto rukolowe, które ostatnio robię na okrągło. Efekt rewelacyjny, bo taki majonez stanowi mocny kontrapunkt dla burgera. Nie dodawałam sera tym razem, ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie...


Burgery z suszonymi pomidorami i rukolowym majonezem
(na 4 osoby)
  • 500g mielonego mięsa wołowego
  • 6-8 suszonych pomidorów
  • 1 niewielka cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól, pieprz
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • oliwa
  • na majonez: 3 łyżki majonezu, 1 łyżka pesto z rukoli 
  • 4 bułki z sezamem
  • ok 8-10 pomidorków koktajlowych
  • garść rukoli i/lub roszponki
Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać, a następnie zeszklić na łyżce oliwy. Pomidory pokroić w paski. Wymieszać w misce mięso razem z pomidorami, cebulą, czosnkiem oraz przyprawami. Dodać jajko i tartą bułkę, znów dokładnie wymieszać. Uformować z masy 4 burgery. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć burgery po 3-5 minut z każdej strony (w zależności od pożądanego stopnia wysmażenia).
Bułki w międzyczasie podgrzać w piekarniku. Majonez w miseczce wymieszać z rukolowym pesto. Pomidorki pokroić w plasterki. Rukolę i roszpunkę umyć i osuszyć. Na przekrojoną bułkę kłaść burgera majonez i warzywa (lub inne dodatki), przykryć drugą połówką bułki. Smacznego!


Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.