chłodnik ogórkowy

28.6.16

Wreszcie przyszło porządne lato! To jest ten moment, na który z utęsknieniem czekam cały rok. A skoro są upały, to przyszedł też czas na chłodniki. Kiedyś nie byłam wielką fanką tego rodzaju zup, ale na szczęście odmieniło mi się. Dzisiejsza propozycja to właśnie taka lekka, bardzo chrupiąca zupa z mnóstwem ziół. Kwintesencja lata :)


Chłodnik ogórkowy
(na 2 osoby)
  • 1 ogórek wężowy lub 2 duże gruntowe
  • 5 rzodkiewek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • opcjonalnie 3-4 listki mięty
  • 1 mały jogurt grecki lub bałkański
  • 500 ml maślanki
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie 2 ugotowane jajka
Ogórka umyć, osuszyć, obrać ze skóry (albo i nie, jeśli nam nie przeszkadza), następnie przekroić na pół i łyżeczką wybrać nasiona (można je użyć do ogórkowej lemoniady). Ogórki pokroić w drobną kosteczkę i przełożyć do szklanej miski. Rzodkiewki, umyć, osuszyć, pozbawić korzonków i również drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Posiekać zioła i dodać do warzyw (zostawiając po łyżeczce na przyozdobienie zupy). Dodać jogurt i maślankę, dokładnie wymieszać. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić na co najmniej godzinę do lodówki, żeby smaki się przegryzły.Można podawać z gotowanym jajkiem lub bez. Smacznego!




Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.