lody truskawkowe z melasą i pestkami granata

17.6.16

Nie powiem, żeby ten czerwiec mnie rozpieszczał upałami, ale ponoć ma być lepiej. Także już teraz polecam Wam super przepis na nietypowe lody "na patyku". Dzięki śmietance będą bardziej miękkie, a dzięki maślance nie będą aż tak tłuste. Do środka, w ramach urozmaicenia, dodałam pestki granata oraz nieco melasy z granata. Melasa stanowiła fajny kontrast do słodyczy lodów - można użyć też sosu balsamiczno-truskawkowego (jak w tym przepisie), albo zrezygnować z tego dodatku.


Lody truskawkowe z melasą i pestkami granata
(na 6 porcji)
  • 200 g truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%
  • 1 szklanka maślanki
  • pestki z 1/2 granata
  • opcjonalnie 6 łyżeczek melasy z granata
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki. Następnie zmiksować z cukrem. Dodać śmietankę i maślankę i ponownie zmiksować. Wmieszać do masy pestki granata. Rozlewać masę do foremek, w 3/4 dodać łyżeczkę melasy, jeśli jej używamy (można patyczkiem ją rozprowadzić po lodzie). Włożyć patyczki i wstawić lody do zamrażarki na co najmniej 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc. Smacznego!

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.