tarta z kozim serem i szparagami

13.6.16

Coś banalnie prostego i przepysznego na początek tygodnia i koniec sezonu szparagowego zarazem. Tu nie trzeba wielkich kombinacji, wystarczy kilka produktów i pyszna tarta szparagowa gotowa. Wspaniała na ciepło, ale na zimno, jako danie piknikowe też się doskonale sprawdzi. 


Tarta z kozim serem i szparagami
(4 tarty)
  • 375 g świeżego ciasta francuskiego
  • 1 pęczek zielonych szparagów (najlepiej dość cienkich, jeśli są grube trzeba je przekroić na pół)
  • 1 duża roladka koziego sera
  • tarta mozzarella 
  • świeży tymianek do posypania tarty
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. 
Szparagi umyć, odłamać lub odciąć zdrewniałe końcówki. Jeśli szparagi są grube, trzeba je przeciąć na pół wzdłuż. Następnie szparagi przekroić na pół. W garnku zagotować wodę, lekko osolić i wrzucić do niej szparagi na 2-3 minuty. Odcedzić.
Ciasto francuskie podzielić na cztery części i ułożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia.Kozi ser pociąć na plastry i rozłożyć na cieście, między kozi ser posypać tartą mozzarellę. Na wierzch ułożyć szparagi i znów posypać mozzarellą i ew. listkami tymianku. Wstawić do piekarnika i piec ok 25 minut, aż brzegi i wierzch się zarumienią. Gotowe tarty posypać listkami tymianku. Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.