sycące chili na zimowe dni

11.1.12

Dziś zaproponuję wam kolejną sycącą i rozgrzewającą potrawę, czyli chili. Choć danie pochodzi z raczej dość ciepłych regionów mi się kojarzy właśnie z idealną potrawą na styczeń. Fasola i mięso zaspokoją największy apetyty, ostre przyprawy pobudzą krążenie, a cały gar tej prostej potrawy może uratować niejedną karnawałową domówkę (należy zwiększyć tylko proporcje).


Chili con carne
(na 4-5 osób)
  • 500g mięsa mielonego wołowego lub wołowo-wieprzowego
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 2 cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 500ml przecieru pomidorowego
  • pieprz, sól, kumin, chili
  • można dodać kilka kropel sosu tabasco
  • 2 łyżki oleju do smażenia

Cebulę i czosnek posiekać. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć cebulę z czosnkiem, aż się zeszklą. Następnie dodać mięso i smażyć, mieszając, aż lekko zbrązowieje. Doprawić solą, pieprzem, papryką i kuminem.Przełożyć mięso do gara, zalać przecierem pomidorowy i dodać pomidory - dusić na małym ogniu ok 25 minut. Dodać fasolę, wymieszać i gotować kolejne 10 minut. Doprawić do smaku, ewentualnie dodać sos tabasco. Podawać z ryżem lub tortillą.

Zobacz także

3 komentarze

  1. Wyglada przepysznie :-) Oj na taki dzień jaki był dzisiaj danie w sam raz ;-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie aura sprzyja zimowym smakołykom :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hej, super blog! zapraszam na mojego http://prostakuchniadlakazdego.blogspot.com/ pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.