wegetariański gulasz

26.9.13

Tym razem będzie coś dla wegetarian. Jeszcze trochę możemy cieszyć się rozmaitością jesiennych warzyw i trzeba z tego korzystać, bo potem przyjdzie zima i zostanie groch z kapustą. Kupiłam zatem u Pana Ziółko małe cukinie, bakłażany, pomidory oraz jarmuż i postanowiłam zrobić z tego taki warzywny misz-masz a la gulasz. Z jarmużem z resztą mierzę się po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni, bo to bardzo zdrowe warzywo, które wreszcie zaczęło się pojawiać na rynku...


Wegetariański gulasz jesienny
(na 2 osoby)
  • 1 nieduży bakłażan
  • 2 małe cukinie - zielona i zółta
  • 2 pomidory
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 duże liście jarmużu
  • 250ml passaty pomidorowej lub domowego sosu pomidorowego
  • sól, pieprz, listki tymianku, bazylii, rozmarynu
  • oliwa
Bakłażana umyć, osuszyć, pokroić w  plastry, lekko osolić i pozostawić w cedzaku.
Pozostałe warzywa umyć, osuszyć, pokroić w plastry lub w kostkę, jak wygodniej - pomidory wcześniej sparzyć i obrać ze skórki. Z liści jarmużu wyciąć twardy nerw i posiekać na paski. Bakłażana przepłukać i osuszyć.
Na dużej patelni rozgrzać oliwę. Zeszklić czosnek i cebulę, dodać bakłażana, cukinię i jarmuż - dusić ok 5-10 minut, aż lekko zmiękną. Posolić i popieprzyć, doprawić ziołami. Dodać pomidory, a następnie passatę lub sos i dusić na niezbyt dużym ogniu kolejne 5 minut. Podawać z ryżem, kaszami lub bagietką. Smacznego!



Zobacz także

3 komentarze

  1. wygląda bardzo smacznie, sama często robię ale mówię , że to leczo. Pozdrawiam i zapraszam do siebie na konkurs :)

    OdpowiedzUsuń
  2. pięknie, smacznie i kolorowo:) tak cudownie letnio wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakub(a? ;)), dzięk. Leczo, moim zdaniem, powinno mieć paprykę. Ja słodkiej papryki unikam, więc...
    Antenka, ślicznie dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.