cytrynowe leniwe

14.8.15

Miałam Wam zapodać jakieś fajne piknikowe przepisy, ale oba wymagają pieczenia, co przy tych temperaturach nawet mnie wydaje się być nieco ryzykownym pomysłem. Zatem na upalny piątek mam dla Was przepis na leniwe. Ale nie byle jakie leniwe - tylko super letnie - cytrynowe! Zainspirowały mnie kluchy właśnie tak podawane w klubokawiarni Jaś i Małgosia, a przygotowanie ich w domu to łatwizna, także do dzieła!


Cytrynowe leniwe
(3-4 porcje)
  • 500g półtłustego twarogu
  • 2 jajka
  • sok z 1/2 niewielkiej cytryny
  • drobno starta skórka z 1 cytryny
  • 100-150g mąki pszennej + do podsypania stolnicy
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • masło, bułka tarta, drobny cukier - do posypania dania
W dużej misce rozgnieść twaróg. Dodać jajka, cukier waniliowy, połowę skórki cytrynowej oraz szczyptę soli i dokładnie wymieszać. Dalej dodawać stopniowo mąkę i uformować miękkie, ale zwarte ciasto (jeśli się klei, rozpada, należy jeszcze dodać mąki). Następnie na oprószonej mąką stolnicy formować wałki i ciąć na odpowiednie kawałki. Gotowe leniwe wrzucić do wrzącej wody, zamieszać by nie przywarły. Gdy wypłyną na wierzch należy dać im jeszcze 2-3 minuty i odcedzić. 
W międzyczasie w rondelku roztopić masło i zrumienić bułkę tartą. Leniwe podawać polane masłem z bułką, posypane pozostała skórką cytrynową i drobnym cukrem. Smacznego!


Zobacz także

4 komentarze

  1. Mmm, pyszności ;) Czy z mąki orkiszowej też by wyszły?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że nie wiem jak smakowałyby z mąki orkiszowej...

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.