kurczak w melasie z granatów - inspiracja od KUKA
24.8.15
Drugi tydzień z KUKĄ zaczynam od kurczaka marynowanego w melasie z granatów. Uznałam, że takie energetyczne tło potrzebuje tak samo wyrazistego dania. Przepis pochodzi z książki What Katie Ate at the Weekend... przy czym na koniec ja swojego kurczaka upiekłam, zamiast smażyć. Melasę z granatów możecie kupić w sklepach z arabskimi produktami. Świetnie pasuje do sałatek albo właśnie jako składnik marynaty.
Kurczak w melasie z granatów
(3 porcje)
- 6 pałek z kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 60 ml melasy z granatów + odrobina do polania gotowego kurczaka
- sok z 1/2 dużej cytryny
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżka octu cydrowego (w oryginale sherry)
- garść liści mięty, drobno posiekanych
- sól, pieprz
- pestki z połowy granatu, liście mięty - do przybrania
W misce wymieszać dokładnie składniki marynaty: oliwę, melasę, sok z cytryny, musztardę, czosnek, ocet i miętę. Zanurzyć w marynacie kurczaka, wymieszać tak by dokładnie go pokryła. Wstawić na noc do lodówki Można parę razy wymieszać / wstrząsnąć).
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Kurczaka rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, polać resztą marynaty. Zapiekać 30 minut, następnie przewrócić pałki na drugą stronę i zapiekać kolejne 20 minut (pod koniec można włączyć termoobieg lub grilla żeby pałki się ładnie zrumieniły). Podawać polane odrobiną melasy i posypane pestkami granatów oraz miętą. Jako dodatek można podać kaszę jaglaną, ryż lub opiekane ziemniaczki. Smacznego!
0 komentarze