sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i pestkami granata - inspiracja od KUKA

21.8.15

Dzisiejszą sałatkę zainspirowała tkanina o wdzięcznej nazwie Flowerpower. Niestety trochę już za późno na jadalne kwiaty, które byłby genialne w zestawieniu z roślinnym szaleństwem na wzorze, ale bardzo podobały mi się ciepłe, pomarańczowe i żółte akcenty pojawiające się tu i ówdzie w morzu różu i to właśnie one zadecydowały o głównym składniku sałatki - grillowanych brzoskwiniach. Muszę powiedzieć, że połączenie pikantnej rukoli, słodkiej brzoskwini i kwaskowych pestek granata okazało się idealne. Całość dopełniają prażone pestki słonecznika, płatki parmezanu i sos balsamiczny. Sałatkę można konsumować samą albo na przykład z grzankami z kozim serem, ale pasuje też rewelacyjnie do pieczonego kurczaka. 


Sałatka z grillowanymi brzoskwiniami i pestkami granata
(na 2-3 osoby)
  • 1/2 opakowania rukoli (ok 50 g)
  • 1 duża brzoskwinia (lub 2-3 mniejsze)
  • pestki z 1/2 granata
  • garść pestek słonecznika
  • sos balsamiczny: 1 łyżka octu balsamicznego, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka syropu z agawy lub syropu klonowego lub miodu, szczypta soli, świeżo zmielony pieprz.
  • parmezan starty lub pokrojony w cieniutkie płatki, do przybrania
Brzoskwinię umyć, osuszyć, pokroić w plasterki, a następnie przekroić na pół. Rozgrzać mocno patelnię grillową i grillować brzoskwinie z obu stron, aż powstaną ładne ciemne paski.
Na suchej małej patelni uprażyć pestki słonecznika.
W misce wymieszać umytą i osuszoną rukolę ze słonecznikiem, pestkami granata i grillowanymi brzoskwiniami. W słoiku wymieszać skłądniki sosu i dodać do sałatki. Wymieszać. Wierzch posypać startym parmezanem. Smacznego!



Zobacz także

3 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.