groszek w Azji

13.7.11

Bardzo lubię chrupiące warzywa przygotowane po azjatycku, a prym wśród nich wiedzie cukrowy groszek. Dzisiaj w wersji z pikantnym kurczakiem.

Kurczak z groszkiem cukrowym po tajsku
(dla 2 osób)
  • ok 300g filetu z kurczaka
  • 250g groszku cukrowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • 4-5 malutkich papryczek chili lub piri-piri
  • 1 cebula
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 2 łyżki wody
  • olej sojowy
  • świeża bazylia (najlepiej tajska)
  • ew. pieprz (zwykły lub syczuański)
Kurczaka umyć, oczyścić, pokroić w paski lub niezbyt dużą kostkę i włożyć do miski. Strączki groszku umyć i oczyścić z włókien (jeśli jest taka konieczność). W miseczce wymieszać sos rybny i ostrygowy, posiekane papryczki, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę (lub drobno posiekany). Powstałą marynatą zalać kurczaka i dokładnie wymieszać. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
Cebulę pokroić w piórka. Groszek można zblanszować jeśli nie chcemy by był zbyt twardy.
W woku albo patelni z grubym dnem rozgrzać olej i smażyć kurczaka, cały czas mieszając, ok 3-4 minuty na dużym ogniu. Dodać 2 łyżki wody, cukier, cebulę oraz groszek i smażyć kolejne 2-3 minuty. Podawać od razu z ryżem lub makaronem udekorowane dużą ilością bazylii.

Zobacz także

4 komentarze

  1. Czy ten groszek polski, już sezon? Czy sprowadzany? Pozdrawiam:) Poluję na groszek:)U mnie dziś było curry z kurczaka, kalafiora, marchwi i cebuli z sosem takim orzechowo-kokosowym (gotowym, ale dobrym) + ryż:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię cukrowy groszek, ale tak jeszcze nie jadłam :-)
    Pozdrawiam cieplutko

    OdpowiedzUsuń
  3. Nieśka, tak groszek jest już na straganach.
    Asia, jeśli lubisz azjatyckie smaki to polecam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis - sam interesuję się kuchnią japońską

    cyfrografia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.