gotowanie w Wietnamie - makaron z wołowiną i warzywami

19.3.13

Znów wylądowaliśmy w Wietnamie, tym razem bardziej stacjonarnie i w innym celu. Zamiast zwiedzania zajmujemy się nauką. Luby - nauką języka, a ja - korzystając z niepowtarzalnej okazji poglądania codziennego życia - nauką gotowania po wietnamsku. Dziś uczestniczyłam w przygotowaniu bardzo szybkiej i prostej potrawy, czyli makaronu z warzywami i wołowiną. Danie bez problemu można odtworzyć w warunkach polskich, więc w sam raz na pierwszy raz z kuchnią wietnamską.


Makaron z warzywami i wołowiną
Mỉ xào thịt bò rau cải
(na 4 osoby)
  • ok 200g wołowiny pokrojonej w niewielkie plasterki, oprószonej solą i pieprzem
  • 400g młodej kapusty bok choi (wiet. cải chíp) lub liści botwiny (wiet. cải ngọt) - głowy nie daję sobie uciąć, że to taka sama botwina, jak nasza, ale tak nam wyszło z poszukiwań internetowych
  • 3 duże ząbki czosnku, posiekane
  • 1 pomidor, pokrojony w ósemki
  • 1 mały por, pokrojony w paski
  • garść liści selera (chodzi o liście selera zwyczajnego, bulwiastego)
  • 200g makaronu instant (do kupienia w sklepach azjatyckich, można też wyciągnąć z 2 opakowań zupek wietnamskich)
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej+filiżanka zimnej wody
  • sos chin su do smaku, pieprz
  • olej
Makaron wrzucić do wrzątku, 2 minuty potrzymać, aż będzie gotowy, odcedzić.  Na patelni rozgrzać oleju i makaron posmażyć na niewielkim ogniu. Ponoć młodzi Wietnamczycy wolą makaron bardziej "suchy", czyli bardziej wysmażony, a starsi "miękki", czyli smażony na większj ilości tłuszczu. W woku rozgrzać olej. W woku wszystko smażymy na mocnym ogniu, czyli trzeba cały czas mieszać, żeby się nie przypaliło. Na rozgrzany olej wrzucić czosnek i lekko posmażyć. Następnie dodać wołowinę i smażyć, aż lekko zbrązowieje. Wyjąć mięso z woka, a na jego miejsce wrzucić kapustę. Smażyć, aż liście ściemnieją i znacząco zmniejszą objętość. Dodać cząstki pomidora, posiekanego pora i porwane listki selera. Smażyć 2-3 minuty, cały czas mieszając. Doprawić sosem chin su, pieprzem i solą. Dodać do warzyw mięso. W filiżance zimnej wody dokładnie rozmieszać łyżkę mąki kukurydzanej, a nstępnie płyn przelać do woka i dokładnie wymieszać. Na talerz wyjąć usmażony makaron, a na niego wyłożyć warzywa z mięsem. Jeść od razu.




Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.