sałatka makaronowa z południowego Wietnamu

27.3.13

Dziś zapodam wam kolejny wietnamski makaronik, tym razem pochodzący (podobno) z południa kraju. W sieci to danie często figuruje jako sałatka, ale zapewniam, że jest to solidny posiłek. Znów z mięsem, tym razem wołowiną, ale można zrobić wersję bez. Moja informatorka twierdzi, że Wietnamczycy na codzień jadają głównie duże ilości ryżu i smażone warzywa w ogromnej rozmaitości. Mnie zaś prezentuje dania mięsne, bo są ciekawsze i bardziej, wg niej pod gust białych (którzy nie jadzą takiej ilości ryżu, a skądś energię czerpać muszą). Cóż, jestem mięsożerna, więc mi to zupełnie nie przeszkadza, aczkolwiek mam w planach namówienie jej na prezentację czegoś wegetariańskiego... A na razie polecam gorąco aromatyczny i bardzo smakowity makaron z wołowiną.


Makaron z wołowiną i kiełkami soi
BúnNam Bộ
(na 4 osoby)
  • 600g makaronu ryżowego
  • 300g wołowiny
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szalotki
  • 2 niezbyt duże kawałki świeżej trawy cytrynowej
  • 200g kiełków soi (najlepiej świeżych, ale mogą być też z puszki)
  • 2 garść mieszanki ziół i sałaty (możemy użyć mieszanki kilku sałat, kolendry, bazylii, mięty)
  • garść niesolonych orzeszków ziemnych
  • sól, pieprz
  • olej sojowy
  • opcjonalnie: cebulka usmażona na złoto ("na sucho"); zamiast kiełków soi, marynowane warzywa, jak marchewka, kalarepka itp. pocięte w paski
  • sos, jak do sajgonek - 3-4 ząbki czosnku, 1 niewielka papryczka chili, 3 łyżki cukru, 3 łyżki octu ryżowego, 3 łyżki nước mắm (niepełne, można zastąpić sosem rybnym), 10 łyżek wody i pieprz. 
Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w niewielką kostkę, oprószyć solą i pieprzem. Sałatę i zioła umyć, osuszyć i umieścić na dnie misek lub głębokich talerzy. Makaron ugutować wg przepisu na opakowaniu, podzielić na równe części i umieścić na sałacie. Czosnek, trawę cytrynową (bez zewnętrznej warstwy) i szalotki drobno posiekać. Orzeszki uprażyć na suchej patelni, a następnie pokruszyć w moździerzu.
Rozgrzać olej na dużej patelni. Smażyć czosnek, szalotkę i mięso, aż lekko zbrązowieje. Dodać kiełki soi (jeśli z puszki, to odcedzone) i smażyć jeszcze ok 5 minut. Wyłożyć mięso na makaron, polać podgrzanym sosem, a wierzch posypać orzeszkami. Smacznego!





Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.