tofu nadziewane wieprzowiną
29.3.13
Kolejne rewelacyjne, bardzo wietnamskie danie. Aromatyczna wieprzowina zamknięta w delikatnych kopertkach z tofu. Sposobów na przygotowanie tej potrawy, z tego co widziałam na anglojęzycznych stronach, jest kilka. Podaję ten, który przetrenowałam, ale oczywiście można modyfikować.
Tofu nadziewane wieprzowiną w sosie pomidorowym
Đậu Hũ Nhồi Thịt
(na 4 osoby)
- ok 12 kawałków twardego tofu (wielkości nadającej się do nadziania) - myślę, że 2 opakowania (np takie, jak tu) powinny wystarczyć
- 4 pomidory bez skórki, pokrojone w kostkę (lub puszka krojonych pomidorów)
- 2-3 szalotki, pokrojone w większe kawałki
- 2 ząbki czosnku, posiekane
- sól, pieprz
- olej
- 300g mielonej wieprzowiny
- 1 łyżeczka sosu rybnego (lub nuoc mam)
- 1 szalotka, drobno posiekana
- ok 10 różnych azjatyckich grzybów (mun, shiitake, pochwiak), moczone przez 30 min i drobno posiekane
- sól, pieprz
Tofu pociąć na kawałki do nadziewania (plastry powinny mieć ok 3-4 cm grubości). Rozgrzać na patelni dużą ilość oleju i obsmażyć kawałki tofu na jasnozłoto. Wyjąć łyżką cedzakową, lekko ostudzić i naciąć tofu, tak by utworzyły się kieszonki (uważać, żeby nie przeciąć sera do końca).
Mięso wykieszać z szlotką, grzybami i przyprawami. Nadziewać tofu masą mięsną wielkości orzecha włoskiego (powinna nieco wystawać z rozcięcia).
W garnku rozgrzać 2 łyżki oleju, a następnie zeszklić szalotki i czosnek. Po chwili dodać pomidory i doprawić. Do pomidorów włożyć nadziane tofu i ewentualnie uzupełnić wodą, tak by sięgała do 3/4 tofu. Przykryć i gotować na małym ogniu ok 30 minut (w tym czasie sos powinien się zredukować, a mięso ugotować). Podawaćz warzywami i ryżem. Smacznego!
0 komentarze