rewelacyjna pasta z makreli
16.3.13
Jakiś czas temu byliśmy na urodzinach koleżanki I., gdzie różne smakowite rzeczy piętrzyły się w ilościach nie do przejedzenia. Ale jedna rzecz zawojowała nasze serca: aksamitna, lekka pasta makrelowa z ogórkiem kiszonym i czerwonym kawiorem. Coś rewelacyjnego! Zatem, jak tylko wyjadłam resztki pasty z wielkiej michy, udałam się po przepis do sprawczyni tego zamieszania, czyli koleżanki G. Okazało się, że cały myk polega na zmiksowaniu wędzonej ryby z odrobiną majonezu (ja zawsze rozgniatałam makrelę z twarogiem i drobno siekaną cebulką, co jest również pysznym wariantem, ale dość zapychającym). Opierając się na wskazówkach, które mogły się nieco zniekształcić, jako że krakersy z makrelą zapijałam dobrymi procentami, stworzyłam swój wariant pasty. Gorąco polecam!
Pasta z makreli z kawiorem
- 1 dobra, wędzona makrela
- 2-3 łyżki majonezu
- 2-3 dobre, kwaśne a nie tylko słone, najlepiej domowe ogórki kiszone
- pieprz czarny, pieprz cayenne
- szczypiorek, posiekany
- mały słoiczek drobnego, czerwonego kawioru (opcjonalne, jeśli chcemy zrobić wersję bardziej wykwintną)
Makrelę obrać ze skóry i pozbawić ości, rozdrobnić, a następnie wrzucić do blendera. Zmiksować z majonezem - jeżeli wydaje się, że pasta jest zbyt gęsta - dodać więcej majonezu.
Ogórki kiszone drobno pokroić. Dodać do masy, doprawić przyprawami i dokładnie wymieszać. Dodać łyżkę, dwie kawioru i znów delikatnie wymieszać. Posypać posiekanym szczypiorkiem. Odstawić do lodówki na godzinkę. Smacznego!
1 komentarze
Bardzo lubię takie pasty kanapkowe, szczególnie z rybami które są bogatym źródłem białka. Przeglądam często strony w sieci w poszukiwaniu takich przepisów. A wiele portali ma takie zakładki, na https://soshe.pl/ również można takie wyszukać, w tym przepis na pastę z makreli w nieco innym wydaniu. Ale jak najbardziej można sobie wypróbować i smaki porównać, niewielka zmiana składników a już pasta jest zupełnie inna.
OdpowiedzUsuń