ciasto z truskawkami i boską kruszonką
16.6.13
Fanką ciast z pieczonymi truskawkami to ja nie jestem, wolę kwaśne owoce. Ale w tym roku są tak dobre truskawki (na przekór pogodzie), że kombinuję na różne strony i postanowiłam się przełamać. Wybrałam sobie przepis z niezawodnej Kwestii Smaku na ciasto ucierane i muszę powiedzieć, że wyszło znakomicie. Wilgotne, słodkie (ale nie przesadnie), złamane truskawkową świeżością, no i zwieńczone maślaną kruszonką. Ach, pomysł na tę kruszonkę jest fantastyczny i już chyba zawsze ją będę tak robić. Jak? Przepis poniżej :).
Ciasto z truskawkami i kruszonką
(robiłam w tortownicy o śred. 26 i u mnie bardzo wyrosło)
- 800g truskawek
- 200g miękkiego masła
- 200g cukru pudru
- 4 jajka
- 250g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- Kruszonka: 150g mąki, 75g masła, 75g cukru
Najpierw kruszonka: w garnuszku rozpuścić masło, na koniec dodać cukier - wymieszać dokładnie. Po chwili dodać mąkę, znów wymieszać, aż uformuje się nam piękna kruszonka. Odstawić do ostygnięcia.
Truskawki umyć, osuszyć, obrać, większe pokroić. Piekarnik nagrzać do 180 st. C.
W misce ucierać masło z cukrem pudrem na puszystą masę (wg. oryginału minimum 8 minut - ja ucierałam ok 5-6). Następnie, nie przerywając ucierania, dodać kolejno jajka, po każdym ucierając masę przez ok 3 minuty. Dalej dodawać po kilka łyżek mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i solą i miksować na małych obrotach, aż całość się połączy.
Ciasto przełożyć do formy, na wierzch ułożyć truskawki, posypać kruszonką i wstawić do piekarnika. Piec ok 60-70 minut. Podawać po ostudzeniu. Można posypać cukrem pudrem, ale ja już tego nie robiłam.
3 komentarze
rzeczywiście wygląda bosko ;)
OdpowiedzUsuńfantastyczne, letnie ciacho, takie smakują najlepiej:) u mnie króluje teraz podobne
OdpowiedzUsuńPieczone truskawki, dzięki!
OdpowiedzUsuńAntenka, muszę powiedzieć, ze to ciasto kompletnie podbiło moje serce, tym bardziej, że świetnie się przechowuje. Na pewno będę je robiła jeszcze nieraz...