wiosenna sałatka z kwiatami ogórecznika
7.6.13
Wreszcie słońce! Ostatnie dni z ciągłymi burzami, ochłodzeniami i silnym wiatrem już mi dawały w kość. Ja wiem, że wiosną powinno padać, ale czy codziennie? Wiosną powinno być kolorowo i pachnąco. Z tą myślą robiłam dzisiejszą sałatkę. W jej skład wchodzą niby zwyczajne rzeczy - pomidor, młode rzodkiewki, mieszanka sałat, jajko ugotowane, tak jak lubię - ale clou całego dania są kwiatki ogórecznika. Sałatka jest tak piękna, że nie chce się jej jeść, ale zapewniam, że smak też jest rewelacyjny.
Wiosenna sałatka z kwiatami ogórecznika
(na 2 osoby)
- 2-3 garście mieszanki sałat
- 1 średniej wielkości pomidor
- 4 rzodkiewki
- 2 jajka ugotowane tak jak lubicie
- garść kwiatów ogórecznika + ew. młode listki pokrojone w paseczki
- sól i pieprz
- sos: oliwa, ocet winny, pół łyżeczki musztardy
Sałatę opłukać i osuszyć. Pomidora umyć, osuszyć, pokroić w ósemki. Rzodkiewki umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Jajka obrać ze skorupek, pokroić w ćwiartki. Listki ogórecznika umyć, osuszyć, pokroić w paski. Wszystkie składniki wymieszać w misce, posolić i popieprzyć do smaku. Przygotować sos wg własnego upodobania i wymieszać z sałatką. Wierzch posypać kwiatami ogórecznika. Sałatkę podałam z podsmażanymi młodymi ziemniaczkami. Smacznego!
0 komentarze