szybki makaron z owocami morza
18.6.13
Dziś serwuję szybki makaron z owocami morza. Potrzeba do niego niewielu składników i to z rodzaju tych, które zawsze można trzymać w szafce/zamrażarce, żeby móc w razie niespodziewanej wizyty albo zamkniętego sklepu w święta, przygotować coś niebanalnego. Z resztą warto ten makaron zrobić dla niego samego, bo smakuje doskonale i przywodzi na myśl wakacje nad morzami południowymi...
Spaghetti z owcami morza w sosie pomidorowym
(na 2-3 osoby)
- 250g mieszanki mrożonych owoców morza (można oczywiście przygotować własną, najlepiej świeżą mieszankę, ale wtedy już nie będzie tak szybko ;))
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 400ml dobrej passaty pomidorowej lub 1 puszka krojonych pomidorów
- sól, pieprz, suszone oregano
- kilka gałązek świeżej pietruszki + ewentualnie kilka listków bazylii
- oliwa
Owoce morza rozmrozić na sicie (można przelać gorącą wodą). Cebulę i czosnek posiekać. Zagotować wodę na makaron.
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić nań cebule z czosnkiem. Smażyć aż się zeszklą, po czym dodać owoce morza. Smażyć chwilę, a następnie dodać passatę (lub pomidory z puszki), doprawić, dodać część porwanych listków pietruszki i dusić na małym ogniu, aż makaron się ugotuje. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodać łyżkę wody z gotowania makaronu. Na talerze rozłożyć odcedzony makaron, na niego sos, całość posypać listkami pietruszki i bazylii. Smacznego!
0 komentarze