szybki makaron z owocami morza

18.6.13

Dziś serwuję szybki makaron z owocami morza. Potrzeba do niego niewielu składników i to z rodzaju tych, które zawsze można trzymać w szafce/zamrażarce, żeby móc w razie niespodziewanej wizyty albo zamkniętego sklepu w święta, przygotować coś niebanalnego. Z resztą warto ten makaron zrobić dla niego samego, bo smakuje doskonale i przywodzi na myśl wakacje nad morzami południowymi...


Spaghetti z owcami morza w sosie pomidorowym
(na 2-3 osoby)
  • 250g mieszanki mrożonych owoców morza (można oczywiście przygotować własną, najlepiej świeżą mieszankę, ale wtedy już nie będzie tak szybko ;))
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 400ml dobrej passaty pomidorowej lub 1 puszka krojonych pomidorów
  • sól, pieprz, suszone oregano
  • kilka gałązek świeżej pietruszki + ewentualnie kilka listków bazylii
  • oliwa
Owoce morza rozmrozić na sicie (można przelać gorącą wodą). Cebulę i czosnek posiekać. Zagotować wodę na makaron. 
Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić nań cebule z czosnkiem. Smażyć aż się zeszklą, po czym dodać owoce morza. Smażyć chwilę, a następnie dodać passatę (lub pomidory z puszki), doprawić, dodać część porwanych listków pietruszki i dusić na małym ogniu, aż makaron się ugotuje. Jeżeli sos jest zbyt gęsty, dodać łyżkę wody z gotowania makaronu. Na talerze rozłożyć odcedzony makaron, na niego sos, całość posypać listkami pietruszki i bazylii. Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.