tarta z kozim serem i młodymi buraczkami
20.6.13
Zdobyłam dzisiaj pęczek porządnej botwiny z całkiem wyrośniętymi już buraczkami. Szybko skrystalizował się pomysł na obiad, jako że w lodówce miałam napoczęte ciasto francuskie, a na dodatek znalazłam tamże koziego camemberta, który pilnie wymagał spożycia. Tak powstała poniższa tarta, a efekt przerósł moje oczekiwania. Aksamitny ser doskonale łączy się z charakterystycznym smakiem buraczków, a całości dopełnia pyszny sos miodowo-balsamiczny. Po prostu poezja!
Tarta z kozim serem i młodymi buraczkami w sosie balsamicznym
(na tartownicę o śred. 24cm)
- ciasto francuskie (wystarczy pół niemrożonego ciasta o rozmiarze XXL - ostatnio tylko takie jest w moim ulubionym sklepie)
- 4-5 niewielkich buraczków
- 1 cebula
- 1 camembert kozi lub inny camembert lub rolada kozia
- 4-5 łyżek octu balsamicznego
- 2 łyżki miodu
- sól, pieprz, świeży tymianek cytrynowy
- oliwa
- rukola do dekoracji
Ciasto rozmrozić, jeśli mamy mrożone i wyłożyć nim formę. Ponakłuwać i obciążyć fasolą. Piekarnik rozgrzać do 200 st. C. Piec ciasto 10 minut z obciążeniem, a następnie 5 minut bez, aż się zrumieni.
Buraczki wyszorować, upiec lub ugotować do miękkości (ja gotowałam ok 15 minut). Ugotowane buraczki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać łyżkę lub dwie oliwy i zeszklić cebulę. Następnie dodać buraczki, chwilę podsmażać i dodać ocet balsamiczny oraz miód. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie świeżym tymiankiem. Dusić 3-4 minuty, aż smaki się połączą.
Ser pokroić w plasterki i wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch rozłożyć buraczkowe nadzienie. Zapiekać ok 20 minut. Podawać z rukolą. Smacznego!
3 komentarze
Podobno to smaczne połączenie, a jeszcze go nie próbowałam. ;)
OdpowiedzUsuńbardzo eleganckie smaki:)
OdpowiedzUsuńInspirowane smakiem, ja uwielbiam buraczki z kozim serem w różnych postaciach. Na pewno warto spróbować.
OdpowiedzUsuńAntenka, dzięki :)