królik w sosie pomidorowym po hiszpańsku
3.6.13
Wypróbowałam w ostatni weekend hiszpański przepis na królika w sosie pomidorowym i muszę powiedzieć, że to chyba najlepszy królik jakiego do tej pory zrobiłam, choć poprzednie były też niczego sobie. Przepis jest bardzo prosty (w sumie podobny do tego), a sekret tkwi w ziołach i długości duszenia. Mięso wychodzi z niego naprawdę miękkie, soczyste i aromatyczne.
Duszony królik w sosie pomidorowym
Estofado de Conejo en Tomate
(dla 3-4 osób)
- ok 1 kg królika (miałam różne części)
- 4 ząbki czosnku
- 2 niewielkie cebule
- 1 młoda marchewka (w oryginalnym przepisie jej nie ma, ale dodałam, bo mi pasowała)
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka czerwonego wina
- 1 liść laurowy
- w oryginale była gałązka tymianku i gałązka estragonu - ja użyłam: kilka gałązek majeranku, 2 gałązki tymianku, 2 gałązki rozmarynu
- sól, pieprz, odrobina czerwonej papryki
- 1/2 szklanki wody
- oliwa
Królika należy umyć, osuszyć, oczyścić i pokroić na średniej wielkości kawałki, jeśli jest taka konieczność. Czosnek, cebulę i marchewkę posiekać.
Oliwę rozgrzać w garnku o grubym dnie i obsmażyć kawałki królika, tak by zarumieniły się z każdej strony. Wyjąć mięso z garnka, a na jego miejsce wrzucić warzywa. Smażyć krótko, aż cebula się zeszkli, a marchewka nieco zmięknie. Dodać pomidory z puszki i dokładnie wymieszać. Włożyć z powrotem królika do garnka, dodać zioła wodę oraz wino. Płyn powinien zakryć królika. Dusić na małym ogniu 1.5 - 2 godzin, aż mięso będzie miękkie i łatwo odchodzić od kości, pod koniec doprawić do smaku. Podawać z młodymi ziemniakami z wody. Smacznego!
6 komentarze
I mnie kusi ten przepis.
OdpowiedzUsuńMusi być smakowity królik w tym sosie.
Gorąco polecam! Jest naprawdę wyborny.
OdpowiedzUsuńfantastyczny pomysł na królika:) muszę wypróbować
OdpowiedzUsuńAntenka, daj znać jak wypróbujesz, jestem ciekawa Twojej opinii.
OdpowiedzUsuńWspaniały przepis - polecam! :)
OdpowiedzUsuńZamiast pomidorów dodałam koncentrat, zielsk typu tymianek, nie lubię więc okroiłam skład tylko do soli, pieprzu i papryki. :)
Cieszę się, że smakowało :)
OdpowiedzUsuń