krem z kalarepy z mlekiem kokosowym

15.6.13

Może brzmi dziwnie, ale warto się przekonać do egzotycznych dodatków do kalarepy. Zupa wizualnie może nie zachęca, ale w smaku jest rewelacyjna. Wzorowałam się na przepisie Zieleniny, ale w moim kremie jest wyłącznie kalarepa. Mleko kokosowe i przyprawa curry świetnie do niej pasują.


Krem z kalarepy z mlekiem kokosowym
(dla 4 osób)
  • ok 650g kalarepy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 2-3 łyżeczki przyprawy curry w proszku
  • sól, pieprz
  • olej
  • listki świeżej kolendry lub pietruszki
Cebulę i czosnek posiekać. Kalarepę obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać przyprawę curry i chwilę podsmażać. Dodać cebulę i czosnek - podsmażać, aż się zeszklą. Dodać kalarepę i jeszcze chwilę obsmażać. Wlać bulion oraz mleko kokosowe i gotować na małym ogniu ok 30 minut, aż kalarepa zmięknie. Zmiksować na gładki krem, doprawić wg. uznania solą i pieprzem. Podawać ze świeżą kolendrą (niestety u mnie mszyce zjadły) lub pietruszką. Smacznego!


A tak skończyła moja kolendra....




Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.