krem z kalarepy z mlekiem kokosowym
15.6.13
Może brzmi dziwnie, ale warto się przekonać do egzotycznych dodatków do kalarepy. Zupa wizualnie może nie zachęca, ale w smaku jest rewelacyjna. Wzorowałam się na przepisie Zieleniny, ale w moim kremie jest wyłącznie kalarepa. Mleko kokosowe i przyprawa curry świetnie do niej pasują.
Krem z kalarepy z mlekiem kokosowym
(dla 4 osób)
- ok 650g kalarepy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500ml bulionu warzywnego
- 1 puszka mleka kokosowego
- 2-3 łyżeczki przyprawy curry w proszku
- sól, pieprz
- olej
- listki świeżej kolendry lub pietruszki
Cebulę i czosnek posiekać. Kalarepę obrać ze skóry i pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać olej, dodać przyprawę curry i chwilę podsmażać. Dodać cebulę i czosnek - podsmażać, aż się zeszklą. Dodać kalarepę i jeszcze chwilę obsmażać. Wlać bulion oraz mleko kokosowe i gotować na małym ogniu ok 30 minut, aż kalarepa zmięknie. Zmiksować na gładki krem, doprawić wg. uznania solą i pieprzem. Podawać ze świeżą kolendrą (niestety u mnie mszyce zjadły) lub pietruszką. Smacznego!
A tak skończyła moja kolendra....
0 komentarze