królik w śmietanie

4.8.13

Królik w najbardziej klasycznej odsłonie, czyli w śmietanie. Wariantów tego dania (jak każdego klasyka) jest sporo, ja wybrałam z niezawodnej Kwestii Smaku i przystosowałam do naszych potrzeb. Królik wg tej receptury wychodzi miękki, delikatny, powinien smakować każdemu (ewentualnie można królika zastąpić kurczakiem, jeżeli ktoś woli, oczywiście dostosowując czas gotowania).


Królik w śmietanie
(na 2 osoby)
  • 1/2 kg tuszki królik (mogą być np same udka)
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku 
  • ok 750ml bulionu warzywnego + pęczek świeżych ziół (u mnie po 3 gałązki: majeranku, tymianku, rozmarynu)
  • 150g śmietany 18%
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej
Królika umyć, pokroić jeśli to konieczne, włożyć do zimnej wody, osolonej 1 łyżką soli. Marchewki obrać i pokroić w plasterki. Cebulę posiekać drobno (w oryginale: zmielić), czosnek obrać i przepuścić przez praskę do miseczki. 
Królika wyjąć z wody i dokładnie osuszyć, a następnie obtoczyć w mące. Na dużej patelni rozgrzać olej i smażyć królika ok 5-7 min. z każdej strony, aż się ładnie zrumieni.
W płaskim garnku zagotować bulion z ziołami. Przełożyć do niego królika. Na patelni natomiast zeszklić cebulę z czosnkiem i dodać je również do garnka razem z marchewką. Przykryć i gotować całość na niezbyt dużym ogniu przez ok 1 godzinę. 
Odlać kilka łyżek bulionu z garnka do miski, wlewać śmietanę cały czas mieszając. Dodać jeszcze kilka łyżek bulionu, a następnie przelać wszystko do garnka z królikiem. Delikatnie zagotować. Jeśli sos jest rzadki można zagęścić go 1 - 2 łyżeczkami mąki (najpierw rozprowadzić je w niewielkiej ilości sosu, dopiero później dodać do całej potrawy). Podawać z ziemniakami z wody i sałatą. Smacznego!


 



Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.