placki z truskawkami na Dzień Dziecka

1.6.16

Najważniejsze, to dobrze zacząć dzień, szczególnie tak fajny, jak Dzień Dziecka. A jeśli, tak jak ja - dopieszczacie swoje wewnętrzne dziecko - to możecie właściwie te przepyszne placki zrobić na obiad albo kolację. Bo kto Wam zabroni? A miskę zostawcie w zlewie, pozmywacie następnym razem ;)
Przepis podpatrzyłam na Kwestii Smaku, ale podmieniłam jogurt na maślankę. Poza tym nic nie mieszałam, placki są naprawdę pyszne i puszyste. Dwie uwagi tylko na wstępie: ja smażyłam placki na niewielkiej ilości oleju, mimo to bardzo ważne jest przecieranie patelni po każdej partii ręcznikiem papierowym. Uwaga druga: placków nie można smażyć na zbyt dużym ogniu, bo truskawki się przypalą. Właściwie i tak jest tu wybór, między pięknymi truskawkami i bladymi plackami, albo porządnie zrumienionymi z niezbyt ładnymi owocami. Ja wybrałam opcję drugą, bo nie lubię bladawców. Czujcie się ostrzeżeni ;)


Maślankowe placki z truskawkami
(na 2 bardzo dużych i łakomych dzieci ;))
  • 250 g maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 2 duże jajka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • garść truskawek
  • ew. olej do smażenia
Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić w plasterki.
W misce zmiksować jaja z maślanką, następnie dodać cukier, sól, przesianą mąkę wraz z proszkiem do pieczenia i zmiksować ponownie na gładką masę (niezbyt długo).
Rozgrzać dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką (ja każdorazowo dodawałam niewielką ilość oleju). Nakładać po jednej łyżce ciasta i formować placki (zachowując odstępy, bo rosną). Gdy zaczną się lekko ścinać, włożyć na wierzch 2-3 kawałki truskawek, lekko wciskając je w ciasto. Gdy placki zasadniczo są ścięte, należy przewrócić je na drugą stronę i krótko smażyć (rozważając czy wolimy blade czy bardziej zrumienione). Przed smażeniem następnej partii placków patelnię wyczyścić ręcznikiem papierowym (najlepiej kilkoma warstwami, żeby się nie poparzyć). Podawać z cukrem pudrem. Smacznego! 
 


Zobacz także

1 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.