zdrowy mus bananowo-kakaowy

6.3.18

Przepis na tytułowy mus powstał z konieczności. Konieczności zużycia mocno dojrzałego banana, sztuk: jeden. W ilości właśnie tkwił szkopuł, bo z jednego banana ani się chlebka nie upiecze, ani placków nie zrobi. Mogłam przygotować, co prawda pączki bananowe, ale postanowiłam pójść na łatwiznę i zrobić zdrowy deser dla dwojga w 5 minut. Poniższy mus robi się równie szybko, jak zjada, a do tego można go jeść w miarę bez wyrzutów sumienia...


Zdrowy mus bananowo-kakaowy
  • 1 bardzo dojrzały banan
  • 3-4 daktyle
  • 2 łyżeczki ciemnego kakao
  • 1 łyżka pasty sezamowej z miodem (można podmienić na masło orzechowe)
  • szczypta soli
  • opcjonalnie trochę ziarenek sezamu do dekoracji
Daktyle zalać wrzątkiem i odstawić na 5 minut. Pokrojone banany i pozostałe składniki umieścić w misce, dodać pokrojone odcedzone daktyle (plus odrobinę wody z namaczania). Zmiksować blenderem na gładki mus. Przełożyć do szklanych naczyń i zjeść od razu lub schłodzić przez kilka godzin w lodówce (będzie miał bardziej zwartą konsystencję). Musu można też używać jako smarowidła do tostów lub naleśników. Smacznego!


Zobacz także

2 komentarze

  1. Super! Lubię wszystko, co jest z bananem. A ten mus musi smakować obłędnie.

    W wolnej chwilii zapraszam Cię na mój blog kulinarny ;)

    https://bitasmietanka.blogspot.com/

    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.