ciastka orzechowo-cynamonowe

2.3.16

Jeśli w środku tygodnia potrzebujecie czegoś na wzmocnienie sił oraz chęci, to mam coś akurat dla Was. Szybkie, proste, pyszne a przy tym nie zabójczo kaloryczne, ciastka cynamonowo-orzechowe. Można je jeść bez wielkich wyrzutów sumienia ;) Przepis pochodzi ze strony Kukbuka. Piekłam je nieco dłużej niż w oryginalnym przepisie - najlepiej ciastka obserwować czy się zrumieniły na krawędziach czy nie. A jeśli dawka cukru w nich zawarta jest dla Was za niska, proponuję ciasto (jeszcze w formie wałka) obtoczyć w kryształkach cukru. Mhmmmm....


Ciastka orzechowo-cynamonowe
(ok 30 sztuk)
  • 175 g mąki
  • 45 g cukru pudru
  • 110 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 60 g siekanych orzechów włoskich
  • 1/2 - 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
W misce wymieszać mąkę, cukier puder, cynamon (wg upodobań) i szczyptę soli. Dodać posiekane masło i roztrzepane jajko. Zagnieść jednolite ciasto. Na koniec dodać orzechy i ponownie szybko zagnieść. Na oprószonej odrobiną mąki stolnicy uformować z ciasta wałek i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Schłodzone ciasto kroić na 0,5-1 cm plasterki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów. Wystudzić. Jeść. Smacznego!




Zobacz także

5 komentarze

  1. bardzo lubię korzenne smaki. Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. ciastka za mną ostatnio "chodzą" twoje wyglądają baaardzo apetycznie:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie apetyczne ciastka:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zobaczyłam minaturkę to pomyślałam, że to placuszki lub jeszcze lepiej kromki chleba :D po prostu dobre, proste ciastka, a nie jakieś wymyślne wypieki, w środku zapracowanego tygodnia takie najlepsze jako dawka słodkiej energii :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.