ciastka orzechowo-cynamonowe
2.3.16
Jeśli w środku tygodnia potrzebujecie czegoś na wzmocnienie sił oraz chęci, to mam coś akurat dla Was. Szybkie, proste, pyszne a przy tym nie zabójczo kaloryczne, ciastka cynamonowo-orzechowe. Można je jeść bez wielkich wyrzutów sumienia ;) Przepis pochodzi ze strony Kukbuka. Piekłam je nieco dłużej niż w oryginalnym przepisie - najlepiej ciastka obserwować czy się zrumieniły na krawędziach czy nie. A jeśli dawka cukru w nich zawarta jest dla Was za niska, proponuję ciasto (jeszcze w formie wałka) obtoczyć w kryształkach cukru. Mhmmmm....
Ciastka orzechowo-cynamonowe
(ok 30 sztuk)
- 175 g mąki
- 45 g cukru pudru
- 110 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- 60 g siekanych orzechów włoskich
- 1/2 - 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
W misce wymieszać mąkę, cukier puder, cynamon (wg upodobań) i szczyptę soli. Dodać posiekane masło i roztrzepane jajko. Zagnieść jednolite ciasto. Na koniec dodać orzechy i ponownie szybko zagnieść. Na oprószonej odrobiną mąki stolnicy uformować z ciasta wałek i zawinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na 1-2 godziny.
Piekarnik nagrzać do 180 st. C. Schłodzone ciasto kroić na 0,5-1 cm plasterki i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia brzegów. Wystudzić. Jeść. Smacznego!
5 komentarze
bardzo lubię korzenne smaki. Pysznie!
OdpowiedzUsuńciastka za mną ostatnio "chodzą" twoje wyglądają baaardzo apetycznie:) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne ciastka:)
OdpowiedzUsuńDzięki za miłe słowa :)
OdpowiedzUsuńJak zobaczyłam minaturkę to pomyślałam, że to placuszki lub jeszcze lepiej kromki chleba :D po prostu dobre, proste ciastka, a nie jakieś wymyślne wypieki, w środku zapracowanego tygodnia takie najlepsze jako dawka słodkiej energii :)
OdpowiedzUsuń