muffiny z jabłkem i kajmakiem
14.3.16
Jeśli potrzebujecie czegoś słodkiego na początek tygodnia, to gorąco polecam muffinki. Tego ciasta nie sposób zepsuć. Jest proste i szybko się robią, choć do tych tutaj warto się nieco bardziej wysilić i zrobić kruszonkę.Z kruszonką wszystko jest dwa razy lepsze ;) Przepis podejrzałam na stronie Kukbuka. Nie miałam co prawda masy kajmakowej (można kupić gotowca), ale w lodówce stała resztka sosu karmelowego, więc go użyłam. Może w samym mieście był mniej wyczuwalny, ale za to można było gotową babeczkę jeszcze nim polać. Ekstaza!
Muffinki z jabłkiem i kajmakiem
(12 sztuk)
- 300 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
- 125 g roztopionego i wystudzonego masła
- 100g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 1 średnie jabłko obrane i pokrojone w drobną kostkę
- 200 g masy kajmakowej
- na kruszonkę: 100 g mąki pszenne, 50 g masła, 3 łyżki masła
Piekarnik rozgrzać do 190 st. C. W misce zagnieść składniki na kruszonkę - mąkę, masło i cukier - do uzyskania zbitych okruszków. Wstawić do lodówki.
Do dużej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. W drugiej misce wymieszać dokładnie jajka z cukrem, jogurtem i masłem. Na koniec dodać jabłka i zamieszać łyżką. Mokre składniki dodać do suchych i wymieszać do momentu połączenia się składników (nie przesadzać z mieszaniem). Formę do muffinów wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem do połowy wysokości. Następnie nałożyć 2 łyżeczki masy kajmakowej i pokryć warstwą pozostałego ciasta. Posypać kruszonką i piec przez 25-30
minut. Smacznego!
3 komentarze
Kajmak i jabłka to niebiańskie połączenie:)
OdpowiedzUsuńJabłko i kajmak? Kocham to połączenie smaków! :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Też tak uważam :)
OdpowiedzUsuń