mazurek podwójnie różany

18.3.16

Mazurek różany od dwóch lat święci triumfy na naszym wielkanocnym stole. Ja osobiście nie jestem miłośniczką róży, ale z przyjemnością robię to ciasto, wiedząc jak bardzo jest wyczekiwane. Jeżeli macie jakichś miłośników róży w okolicy (z mojego doświadczenia wynika, że szczególnie przepadają za nią mężczyźni), koniecznie musicie go zrobić. Przepis pochodzi ze strony Kukbuka.


Mazurek podwójnie różany
  • 200 g mąki
  • 140 g zimnego masła
  • 70 g cukru pudru
  • 1 surowe żółtko
  • 1 ugotowane, roztarte żółtko (opcjonalnie)
 Nadzienie:
  • 2 łyżki konfitury z płatków róży (u mnie schodzi prawie cały słoiczek)
  • 150 g białej czekolady
  • 4½ łyżki śmietany 30% lub 36%
  • odrobina czerwonego barwnika spożywczego (lub 3 łyżeczki czystego koncentratu buraczanego (niesolonego i bez dodatkowych przypraw)
  • 2 łyżki wody różanej
  • 1/2 szklanki płatków migdałowych
Wymieszać mąkę, cukier puder, żółtka. Dodać zimne masło pokrojone w kosteczkę. Zagnieść szybko kruche ciasto - wsadzić do lodówki na 30 minut. Po schłodzeni rozwałkować na 0.5 cm i wyłożyć nim formę do tarty. Nakłuć ciasto widelcem i włożyć z powrotem do lodówki. Nagrzać piekarnik do 190 st. C. i piec początkowo z obciążeniem (fasola, groch, fasolki ceramiczne) ok 10 minut, następnie zdjąć papier z obciążeniem i piec kolejne 10 minut, aż ciasto zyska złoty kolor. Wyjąć ciasto i odstawić do ostygnięcia.
Czekoladę i śmietankę umieścić w metalowej misce. W gorącej kąpieli rozpuścić czekoladę aż powstanie jednolita masa czekoladowo-śmietanowa. Zdjąć miskę znad garnka z gotującą się wodą. Dwie łyżki masy przełożyć do kubka i wmieszać z wodą różaną oraz odrobiną czerwonego barwnika spożywczego, by uzyskać pożądany kolor. Dokładnie wymieszać. Następnie zawartość kubka wymieszać dokładnie z pozostałą masą.
Schłodzony spód posmarować konfiturą różaną. Na wierzchu rozsmarować masę różaną. Pozostawić mazurek w chłodnym miejscu - najlepiej na noc - by masa zastygła.
Przed podaniem posypać mazurek uprażonymi na suchej patelni migdałami. Smacznego!


Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.