szaszłyki z kurczaka marynowane w melasie z granatów

4.3.16

Melasa z granatów idealnie nadaje się do marynowania mięsa, szczególnie drobiu. Kiedyś już prezentowałam pieczone pałki w melasie, dziś mam dla Was szaszłyki z piersi kurczaka. Marynata jest bardzo prosta - składa się z melasy, odrobiny soku z cytryny oraz miodu, do tego zioła, przyprawy i już. Kurczak musi w niej poleżeć co najmniej kilka godzin (a najlepiej przez noc). Szaszłyki smażone na mocno rozgrzanej patelni grillowej pozostają soczyste, a dzięki marynacie mają świetny, słodko-kwaśny smak. Gorąco polecam!



Szaszłyki z kurczaka marynowane w melasie z granatów
(2 porcje)
  • 1 podwójna pierś z kurczaka (można zastąpić indykiem)
  • 100 ml melasy z granatów
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz
  • pestki granata i listki bazylii do podania
Pierś umyć, osuszyć, oczyścić z błon, tłuszczu i kości. Mięso pokroić wzdłuż na paski lub w kostkę i umieścić w misce. Wszystkie składniki marynaty - melasę, miód, sok z cytryny, oliwę i przyprawy - dokładnie wymieszać, następnie zalać nią mięso. Kurczaka wsadzić do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Co jakiś czas mięso mieszać, tak by marynata pokrywała równomiernie wszystkie kawałki.
Wyjąć kurczaka z marynaty i nadziać na patyczki. Mocno rozgrzać patelnię grillową, następnie smażyć szaszłyki po 2-3 minuty z każdej strony. W międzyczasie można zlać marynatę do małego rondelka i gotować ją na średnim ogniu, aż się zredukuje. Szaszłyki podać posypane pestkami granata i listkami bazylii, u mnie z pęczakiem, ale ryż lub po prostu jakaś sałata, też by pasowały. Smacznego!



Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.