ciasto czekoladowo-bananowe
9.3.16
Od dłuższego czasu chodziła za mną chęć na zrobienie jakiegoś rodzaju banana bread, a na parapecie dojrzewały właśnie dwa dorodne banany. Jednak zwykłe przepisy jakoś nie do końca do mnie przemawiały, co innego taki z dużą ilością czekolady... Znalazłam go na stronie White Plate i z miejsca się zakochałam. Jest dokładnie taki, jaki powinien być: wilgotny, bardzo intensywny w smaku, rozpływający się w ustach. Idealny na poprawę humoru w wilgotny i zimny marcowy poranek
Ciasto czekoladowo-bananowe
Rich Chocolate Banana Bread
(1 keksówkę 28 cm)
- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 g miękkiego masła
- 170 g cukru muscovado (podobnie jak Liska, zastąpiłam cukrem trzcinowym)
- 3 jajka
- 175 g mąki pszennej
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 25 g kakao
- szczypta soli
- 2 duże, dojrzałe banany, rozgniecione
Piekarnik nagrzać do180 st. C. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dostawić do przestygnięcia. Masło utrzeć z cukrem na jasną, gładką masę. Następnie dodawać po jednym jajku, dokładnie ubijając. Przesiać mąkę, proszek, sól oraz kakao do masy, wymieszać łyżką lub szpatułką. Dodać rozgniecione banany i czekoladę. Wymieszać.
Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem keksówki i piec ok 50-60 minut. Kiedy drewniany patyczek wbity w ciasto jest suchy, to znaczy, że ciasto jest upieczone. Przechowywać zawinięte w folię lub w pojemniku. Smacznego!
2 komentarze
Wspaniałe ciasto:)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :)
OdpowiedzUsuń