Obfitość oraz tarta z kozim serem i karmelizowanym czosnkiem

7.3.16

Ostatni weekend spędziłam z dwoma fantastycznymi facetami. No dobra, nie spędziłam z nimi dosłownie, a raczej z ich książkami. Ale i tak było super. Na pierwszy ogień poszedł Yotam Ottolenghi, brytyjski kucharz o izraelskich korzeniach. Mam na półce jego Jerozolimę oraz Obfitość i tym razem sięgnęłam do tej drugiej. Pięknie wydane tomiszcze zawiera 120 przepisów na potrawy wegetariańskie. Ottolenghi sam nie jest wegetarianinem, ale docenia nieskończoną różnorodność smakową jaką dają warzywa. Muszę przyznać, że to mój ulubiony typ kucharza :)


Co tu dużo mówić Obfitość to wspaniała książka. Systematyka w niej jest dosyć płynna, z początku niby mamy rozdziały podzielone z grubsza według rodzaju kolejnych roślin (bulwy i korzenie, cebulowe, grzyby itd), ale pod koniec podział się rozmywa i zostajemy z makaronami, kaszami, owocami i serami... Ale nie przeszkadzało mi to w lekturze. Zdjęcia są, rzecz jasne, bardzo ładne, choć nie jakieś wybitne czy charakterystyczne. Dużo zbliżeń i konkretne prezentacje potraw - dość minimalistycznie, ale też nie mam nic przeciwko. A prezentowane dania są bardzo ciekawe... Ottolenghi pełnymi garściami czerpie ze swojego izraelskiego czy - szerzej - bliskowschodniego dziedzictwa i kusi różnymi nietypowymi połączeniami.
Mnie skusił tartą z karmelizowanym czosnkiem (str. 38). To agresywne, ostre, nieznoszące konkurencji warzywo zostało zmiękczone i pokonane słodyczą octu balsamicznego i szczypty cukru, dzięki czemu genialnie komponuje się z aromatycznym kozim serem. Czysta poezja. Koniecznie spróbujcie.

Tarta z kozim serem i karmelizowanym czosnkiem
(5-6 porcji)
  • 375 g ciasta francuskiego 
  • 3 średnie główni czosnku, podzielone na ząbki i obrane (szybka metoda na obranie dużej ilości czosnku? wsypać do plastikowego pojemnika, zamknąć wieczko i silnie potrząsać dobrą chwilę)
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (dodałam nieco więcej)
  • 220 ml wody
  • 3/4 łyżeczki drobnego cukru
  • 1-2 łyżeczki listków tymianku 
  • 120 g miękkiego koziego sera (u mnie twarogowa roladka)
  • 120g twardego, dojrzałego koziego sera (np kozia gouda)
  • 2 jajka
  • 200 ml śmietany kremówki (w org 100 ml kremówki i 100 ml crème fraîche)
  • sól i czarny pieprz
Ciasto francuskie rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty o średnicy 28 cm. Na wierzch rozłożyć papier i wysypać fasolę / ceramiczne kulki. Wstawić na 20 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Wstawić tartę do piekarnika i podpiekać ją przez 20 minut. Następnie wyjąć obciążenie i piec kolejne 5-10 minut, aż ciasto się zarumieni. Odstawić spód na bok, nie wyłączając piekarnika.
W międzyczasie należy skarmelizować czosnek. Włożyć ząbki czosnku do garnka, zalać dużą ilością wody i zagotować. Następnie zmniejszyć ogień i blanszować ząbki przez 3 minuty. Odcedzić. Osuszyć garnek, wlać oliwę i włożyć z powrotem czosnek. Smażyć na dużym ogniu 2 minuty, następnie dodać ocet balsamiczny oraz wodę, doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut na małym ogniu. Dodać cukier, tymianek i szczyptę soli. Podgrzewać na średnim ogniu ok 10 minut, aż większość płynu odparuje, a ząbki czosnku pokryją się ciemnym, karmelowym syropem.
Na spód tarty wyłożyć pokruszony świeży kozi ser i pokrojoną kozią goudę (lub inny twardy). Na serze rozłożyć czosnek w syropie. W miseczce roztrzepać jajka ze śmietaną, doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotowym sosem zalać równomiernie tartę.
Temperaturę w piekarniku zmniejszyć do 160 st. C. Tartę piec 35-40 minut, aż wierzch się zetnie i zarumieni. Gotową tartę posypać listkami tymianku i podawać z sałatą. Smacznego!



Obfitość. Wegetariańska kuchnia autora Jerozolimy
Yotam Ottolenghi
Tłumaczenie Katarzyna Skarżyńska
Wydawnictwo Filo
Warszawa 2015

Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.