klasyczny sos grzybowy

9.10.13

Jesień nieco złagodniała, prezentując ostatnio swoją milszą, złotą twarz. W ostatni weekend pogoda była idealna na grzybobranie, z czego skwapliwie skorzystaliśmy. Konkurencja w lesie była ostra, a ja - przyznaję - buszowałam w poszukiwaniu nie tylko grzybów jadalnych (trochę fotek z poszukiwań znajdziecie niżej). Na szczęście współzbieracze odpalili nieco grzybowej doli i dzięki temu mógł powstać wspaniały, klasyczny sos grzybowy. 


Tak sos pasuje doskonale do mięs, kasz, makaronów, a ja najbardziej lubię wersję najprostszą z gotowanymi ziemniakami...


Klasyczny sos grzybowy
(na 2 osoby)
  • ok 300-350g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki, maślaki i kozaki)
  • 1 cebula
  • 3-4 pełne łyżki śmietany 18% 
  • sól, pieprz
  • garść świeżego tymianku i pietruszki
  • 2 łyżki masła
Grzyby należy oczyścić z igieł i zabrudzeń, pokroić na kawałki. Cebulę posiekać. Na patelni rozpuścić masło, następnie zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić je ok 10 minut, aż zmiękną. Zmniejszyć ogień, dodać zioła, sól, pieprz i śmietanę - wymieszać dokładnie i dusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać z ulubionym dodatkiem. Smacznego!




A tu kilka zdjęć ze szwendania się po lasach i łąkach...
 








Zobacz także

4 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.