klasyczny sos grzybowy
9.10.13
Jesień nieco złagodniała, prezentując ostatnio swoją milszą, złotą twarz. W ostatni weekend pogoda była idealna na grzybobranie, z czego skwapliwie skorzystaliśmy. Konkurencja w lesie była ostra, a ja - przyznaję - buszowałam w poszukiwaniu nie tylko grzybów jadalnych (trochę fotek z poszukiwań znajdziecie niżej). Na szczęście współzbieracze odpalili nieco grzybowej doli i dzięki temu mógł powstać wspaniały, klasyczny sos grzybowy.
Tak sos pasuje doskonale do mięs, kasz, makaronów, a ja najbardziej lubię wersję najprostszą z gotowanymi ziemniakami...
Klasyczny sos grzybowy
(na 2 osoby)
- ok 300-350g grzybów leśnych (u mnie podgrzybki, maślaki i kozaki)
- 1 cebula
- 3-4 pełne łyżki śmietany 18%
- sól, pieprz
- garść świeżego tymianku i pietruszki
- 2 łyżki masła
Grzyby należy oczyścić z igieł i zabrudzeń, pokroić na kawałki. Cebulę posiekać. Na patelni rozpuścić masło, następnie zeszklić cebulę. Dodać grzyby i dusić je ok 10 minut, aż zmiękną. Zmniejszyć ogień, dodać zioła, sól, pieprz i śmietanę - wymieszać dokładnie i dusić jeszcze 2-3 minuty. Podawać z ulubionym dodatkiem. Smacznego!
A tu kilka zdjęć ze szwendania się po lasach i łąkach...
4 komentarze
sosik doskonały:)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
OdpowiedzUsuńSuper się prezentuje! :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
OdpowiedzUsuń