krupnik tradycyjny
16.10.13
Naszła mnie ostatnio chętka na jedną z moich ukochanych zup dzieciństwa, czyli krupnik. Jest to potrawa zdecydowanie na jesienne lub zimowe dni, gdyż gęsta, z mięsem, ziemniakami i kaszą niesamowicie dobrze syci. Jeden talerz tej zupy i największy głód minie...
Przygotowałam ją z kaszą jaglaną, ale właściwie bardziej tradycyjne byłoby użycie kaszy perłowej lub pęczaku. Jako wkładki mięsnej użyłam żeberek i kawałka boczku - można zastąpić je np kurczakiem lub zrobić wersję bezmięsną.
Tradycyjny krupnik
(4 porcje)
- ok 350 g żeberek wieprzowych
- 50g boczku wędzonego
- pęczek włoszczyzny: 1 cebula, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por
- 2l wody
- 100g kaszy jaglanej lub jęczmiennej
- 3 małe ziemniaki
- 2 liście laurowe
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól, pieprz
- liście natki pietruszki
- 1 łyżka oliwy
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę. Włoszczyznę i ziemniaki umyć i obrać. Ziemniaki i 1 marchewkę pokroić w kostkę.
W garnku rozgrzać oliwę, dodać boczek i cebulę, smażyć, aż cebula się zeszkli a boczek zacznie rumienić. Dodać żeberka, włoszczyznę i wodę oraz ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Zagotować, następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 45 minut. Wyjąć włoszczyznę, można też w tym momencie wyjąć żeberka, odseparować mięso od tłuszczu i kości - mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i kaszę. Gotować ok 20 minut, mieszając co jakiś czas, żeby zupa nie przywarła. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
2 komentarze
bez dwóch zdań, to bez wątpienia moja ukocha zupka:)
OdpowiedzUsuńNie dziwię się :)
OdpowiedzUsuń