krupnik tradycyjny

16.10.13

Naszła mnie ostatnio chętka na jedną z moich ukochanych zup dzieciństwa, czyli krupnik. Jest to potrawa zdecydowanie na jesienne lub zimowe dni, gdyż gęsta, z mięsem, ziemniakami i kaszą niesamowicie dobrze syci. Jeden talerz tej zupy i największy głód minie...
Przygotowałam ją z kaszą jaglaną, ale właściwie bardziej tradycyjne byłoby użycie kaszy perłowej lub pęczaku. Jako wkładki mięsnej użyłam żeberek i kawałka boczku - można zastąpić je np kurczakiem lub zrobić wersję bezmięsną.


Tradycyjny krupnik
(4 porcje)
  • ok 350 g żeberek wieprzowych
  • 50g boczku wędzonego
  • pęczek włoszczyzny: 1 cebula, 3 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, por
  • 2l wody
  • 100g kaszy jaglanej lub jęczmiennej
  • 3 małe ziemniaki
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól, pieprz
  • liście natki pietruszki
  • 1 łyżka oliwy
Żeberka umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki. Boczek oraz cebulę pokroić w kostkę. Włoszczyznę i ziemniaki umyć i obrać. Ziemniaki i 1 marchewkę pokroić w kostkę. 
W garnku rozgrzać oliwę, dodać boczek i cebulę, smażyć, aż cebula się zeszkli a boczek zacznie rumienić. Dodać żeberka, włoszczyznę i wodę oraz ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz. Zagotować, następnie gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem ok 45 minut. Wyjąć włoszczyznę, można też w tym momencie wyjąć żeberka, odseparować mięso od tłuszczu i kości - mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Następnie dodać pokrojone ziemniaki i kaszę. Gotować ok 20 minut, mieszając co jakiś czas, żeby zupa nie przywarła. Podawać z posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Zobacz także

2 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.