colcannon, czyli tradycyjna potrawa irlandzka na halloween
4.10.13
Buszując po angielskojęzycznej sieci w poszukiwaniu fajnych przepisów na jarmuż (w polskiej powtarzają się cztery na krzyż), wpadłam na trop bardzo ciekawej potrawy.
Colcannon to irlandzka potrawa składająca się z purée ziemniaczanego, siekanego jarmużu i cebuli, plus ewentualnie innych dodatków. W menu irlandzkim niegdyś powszechny i jedzony na co dzień, ale kojarzony bardzo mocno z Halloween (czasami też z dniem Św. Patryka). W ten dzień do colcannonu wkładano pierścionki lub drobne monety, a osoby, które chciały dowiedzieć się, jak będzie wyglądać ich przyszły mąż/żona udawały się na grządkę, gdzie rósł jarmuż i z zawiązanymi oczami musiały wyrwać kapustę. Kształt i kondycję liści przekładano na fizjonomię przyszłego partnera, smak - na to czy związek będzie "słodki czy "gorzki", a stopień zabrudzenia korzenia ziemią mówił o finansowym dobrobycie pary (im więcej ziemi, tym lepiej). Dobrze, że mam ten problem z głowy, bo gdzie tu teraz znaleźć pole jarmużu? ;)
Już lepiej kupić sobie wiązkę liści i przygotować pyszny colcannon. Moją wersję zrobiłam z porem oraz boczkiem. Wypadła genialnie i na pewno nie raz będzie gościła na naszym stole.
Colcannon
Cál ceannann
(na 2 osoby)
- ok 650g ziemniaków
- 1 niezbyt duży por
- ok 100g jarmużu
- ok 200g wędzonego boczku, pokrojonego w drobną kostkę
- 2-3 łyżki śmietanki 30% w temp. pokojowej
- pieprz, sól
Ziemniaki obrać, pokroić na dogodne kawałki i gotować ok 20 minut, aż będą miękkie w osolonej wodzie. W międzyczasie zagotować wodę i wrzucić do wrzątku umyte liście jarmużu na 1-2 minuty. Jarmuż odcedzić, schłodzić a następnie wyciąć twardy nerw, a resztę liści drobno posiekać. Pora posiekać również drobno.
Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią boczek. Smażyć, aż się zrumieni. Dodać posiekany jarmuż i pora - chwilę smażyć na mniejszym ogniu. Doprawić pieprzem.
Odlać wodę z ugotowanych ziemniaków, nieco je rozgnieść. Następnie dodać śmietankę (można też łyżkę masła) i dokładnie rozgnieść ziemniaki na purée. Wymieszać dokładnie purée z boczkiem i jarmużem. Smacznego!
2 komentarze
A zdradzisz gdzie kupiłaś się jarmuż?
OdpowiedzUsuńU Pana Ziółko (http://panziolko.pl/):)
OdpowiedzUsuń