carpaccio z kalarepy

8.4.15

Carpaccio z kalarepy miałam okazję próbować na imprezie u przyjaciółki i zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia. Uwielbiam kalarepę, więc nic dziwnego. A połączenie kalarepy z gorgonzolą i orzechami (oryginalnie z prażonymi pistacjami, u mnie z orzechami włoskimi) to strzał w dziesiątkę. Teraz jest idealny moment na to danie, bo pojawiły się młode kalarepki. Pyszności :)


Carpaccio z kalarepy
  • 1 młoda kalarepa
  • ok 100g sera gorgonzola
  • garść poszatkowanych orzechów włoskich
  • dobrej jakości oliwa
  • kilka kropel soku z cytryny (opcjonalnie)
  • sól i świeżo zmielony pieprz
Kalarepę umyć, osuszyć, obrać, a następnie cieniutko pokroić na plasterki (lub zetrzeć na ostrej tarce). Rozłożyć plasterki kalarepy na talerzu. Gorgonzolę pokroić w kostkę. Posypać kalarepę serem i orzechami. Skropić cytryną i oliwą. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Smacznego!



Zobacz także

2 komentarze

  1. Kalarepa jest moim zdaniem bardzo niedocenianym warzywem, ja je akurat bardzo lubię, więc taką przekąskę z chęcią bym wypróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Olka, zgadzam się w 100%.

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.