kurczak w melasie z granatów - inspiracja od KUKA

24.8.15

Drugi tydzień z KUKĄ zaczynam od kurczaka marynowanego w melasie z granatów. Uznałam, że takie energetyczne tło potrzebuje tak samo wyrazistego dania. Przepis pochodzi z książki What Katie Ate at the Weekend... przy czym na koniec ja swojego kurczaka upiekłam, zamiast smażyć. Melasę z granatów możecie kupić w sklepach z arabskimi produktami. Świetnie pasuje do sałatek albo właśnie jako składnik marynaty. 


Kurczak w melasie z granatów
(3 porcje)
  • 6 pałek z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 60 ml melasy z granatów + odrobina do polania gotowego kurczaka
  • sok z 1/2 dużej cytryny
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 łyżka octu cydrowego (w  oryginale sherry)
  • garść liści mięty, drobno posiekanych
  • sól, pieprz
  • pestki z połowy granatu, liście mięty - do przybrania
W misce wymieszać dokładnie składniki marynaty: oliwę, melasę, sok z cytryny, musztardę, czosnek, ocet i miętę. Zanurzyć w marynacie kurczaka, wymieszać tak by dokładnie go pokryła. Wstawić na noc do lodówki Można parę razy wymieszać / wstrząsnąć).
Następnego dnia rozgrzać piekarnik do 200 st. C. Kurczaka rozłożyć w naczyniu żaroodpornym, polać resztą marynaty. Zapiekać 30 minut, następnie przewrócić pałki na drugą stronę i zapiekać kolejne 20 minut (pod koniec można włączyć termoobieg lub grilla żeby pałki się ładnie zrumieniły). Podawać polane odrobiną melasy i posypane pestkami granatów oraz miętą. Jako dodatek można podać kaszę jaglaną, ryż lub opiekane ziemniaczki. Smacznego!





Zobacz także

0 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.