amerykańskie placki czyli pankejki

23.11.16

"Placuśki! Są pyśne!" - tak z niejakim zaskoczeniem mówi piekielny chłopiec, czyli Hellboy (lat 2), gdy zamiast pożądanych chwilę wcześniej kopytek generał armii amerykańskiej serwuje mu puszyste pancakes. Placuszki przypieczętowują los naszego młodego bohatera - zasmakowawszy w nich jest na zawsze stracony dla Piekła...
Tak to już jest z pankejkami - nie mogą się im oprzeć ni dzieci, ni dorośli. A tak się składa, że mam dla Was bardzo prosty przepis na ten przysmak. Placuszki wychodzą z niego puszyste, delikatne i wspaniałe. Warto dla nich przejść na ciemn... jasną stronę mocy ;)


Puszyste pankejki na kefirze
  • 200 g kefiru
  • 2 jajka
  • 150 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka oleju + do smażenia
  • do podania: syrop klonowy / sos karmelowy
 Do miski wlać kefir, dodać jajka i wymieszać dokładnie trzepaczką. Przesiać do miski mąkę, dodać proszek do pieczenia i sodę oraz cukier i olej. Zmiksować na niskich obrotach do połączenia się w jednolitą masę.
Rozgrzać odrobinę oleju na patelni. Nakładać placki łyżką, zachowując odstępy. Smażyć na średnim ogniu aż placki urosną i zrumienią się od spodu (ok 2 minuty), następnie przewrócić łopatką na drugą stronę i dalej smażyć aż do zrumienienia. Podawać z syropem klonowym lub sosem karmelowym. Smacznego!




 

Zobacz także

2 komentarze

  1. Muszą być bardzo puszyste! Kocham takie placuszki. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.