makaron z pieczarkami i kozim twarożkiem
19.4.13
Koniec z egzotycznymi przysmakami, czas wrócić do polskiej rzeczywistości. Dziś na obiad tagliatelle z pieczarkami i kozim twarożkiem. Delikatność i lekką słodycz dania przełamałam sporą ilością pieprzu i kilkoma listkami świeżej szałwii (pietruszka też by tu znakomicie pasowała). Jak to z pastą bywa, jest szybka w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku.
Makaron z pieczarkami i kozim twarożkiem
(na 2 osoby)
- 200-220g pieczarek
- 1 mała cebula
- 2 łyżki śmietany
- ok 100g koziego twarożku
- sól, pieprz, opcjonalnie kilka listków szałwii
- łyżka masła +2 łyżki oliwy
- odpowiednia porcja makaronu, polecam tagliatelle
Pieczarki oczyścić i drobno posiekać. Cebulę posiekać. Wstawić wodę na makaron.
Na patelni rozpuścić masło i dodać oliwę. Zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć aż lekko zbrązowieją. Dodać dwie łyżki śmietany. Doprawić solą i pieprzem, dodać porwane listki szałwii i wymieszać.
Gdy makaron się ugotuje, odlać jedną łyżkę wody do sosu, a makaron odcedzić. Pieczarki zdjąć z ognia i wymieszać dokładnie z kozim serkiem. Sos wymieszać z makaronem, rozłożyć na talerzach i od razu podawać. Smacznego!
Przepis bierze udział w akcji:
4 komentarze
Zapraszam z tym pysznym pieczarkowym daniem do mojej akcji Pieczarkowy Tydzień 2013 :)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo :)
OdpowiedzUsuńOo, jak ja ubóstwiam takie kremowe makarony, cudo! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńok
OdpowiedzUsuń