makaron z pieczarkami i kozim twarożkiem

19.4.13

Koniec z egzotycznymi przysmakami, czas wrócić do polskiej rzeczywistości. Dziś na obiad tagliatelle z pieczarkami i kozim twarożkiem. Delikatność i lekką słodycz dania przełamałam sporą ilością pieprzu i kilkoma listkami świeżej szałwii (pietruszka też by tu znakomicie pasowała). Jak to z pastą bywa, jest szybka w przygotowaniu i rewelacyjna w smaku.


Makaron z pieczarkami i kozim twarożkiem
(na 2 osoby)
  •  200-220g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki śmietany
  • ok 100g koziego twarożku  
  • sól, pieprz, opcjonalnie kilka listków szałwii
  • łyżka masła +2 łyżki oliwy
  • odpowiednia porcja makaronu, polecam tagliatelle 
Pieczarki oczyścić i drobno posiekać. Cebulę posiekać. Wstawić wodę na makaron.
Na patelni rozpuścić masło i dodać oliwę. Zeszklić cebulę, dodać pieczarki i smażyć aż lekko zbrązowieją. Dodać dwie łyżki śmietany. Doprawić solą i pieprzem, dodać porwane listki szałwii i wymieszać.
Gdy makaron się ugotuje, odlać jedną łyżkę wody do sosu, a makaron odcedzić. Pieczarki zdjąć z ognia i wymieszać dokładnie z kozim serkiem. Sos wymieszać z makaronem, rozłożyć na talerzach i od razu podawać. Smacznego!


Przepis bierze udział w akcji:

Zobacz także

4 komentarze

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.