udka królika pieczone w sosie musztardowo-miodowym

20.2.15

Dzisiejszy przepis to wariacja na temat królika w sosie musztardowym, jednak w wersji bardziej codziennej. Jest w niej bulion warzywny zamiast wina, śmietany nie dodawałam do duszenia - dopiero przy zagęszczeniu sosu. Za to zwyczajność potrawy przełamują dodatki - purée z marchwi i słodkie ziemniaki podkręcone cytryną i miętą. Oba przepisy wypróbowaliśmy na warsztatach QAFP, o których pisałam jakiś czas temu. Do królika pasowały jak znalazł.


Udka królika pieczone w sosie musztardowo-miodowym
z marchewkowym purée i batatami
(dla 2 osób)
  • 2 duże królicze uda
  • sól, pieprz, wędzona papryka
  • 2-3 ząbki czosnku, drobno posiekane
  • oliwa
 Sos:
  • 250ml bulionu warzywnego
  • 1 płaska łyżka ziół prowansalskich
  • 3-4 łyżeczki musztardy Dijon
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  •  opcjonalnie 1-2 łyżki śmietany
Piekarnik nagrzać do 200 st. C. Udka królicze umyć i osuszyć. Natrzeć solą, pieprzem i papryką. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i smażyć mięso z obu stron, aż będzie dobrze zrumienione. Przełożyć królika do żaroodpornego naczynia, a na patelnię dodać czosnek i krótko obsmażać, aż się zeszkli. Dodać czosnek do mięsa. 
W misce wymieszać zioła prowansalskie, musztardę i miód. Dodać ciepły bulion i wymieszać do połączenia składników. Doprawić solą i pieprzem. Zalać sosem królika i wstawić do piekarnika. Piec godzinę - po pierwszych 30 minutach, udka obrócić. Gdy królik jest miękki, wyjąć go na ciepły talerz, a sos przelać do małego rondla. Dodać śmietanę i chwilę gotować, aż sos się zagęści. Podawać z marchewkowym purée oraz batatami. Lub ziemniakami z wody, polanymi sosem spod królika.  Smacznego!



Purée z marchewki
  • 300g marchewki
  • 150ml bulionu warzywnego
  • 3 łyżki masła
  • sok i starta skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • sól, pieprz, szczypta pieprzu cayenne 
Marchewki obrać, pokroić w plasterki, włożyć do garnka i zalać bulionem (marchewki powinny być przykryte płynem). Gotować aż warzywa kompletnie zmiękną. Dodać sok i skórkę z pomarańczy, imbir, masło i miksować na gładkie purée. Doprawić solą, pieprzem oraz pieprzem cayenne do smaku. 


Bataty z nutą cytrynowo-miętową
  • 2 słodkie ziemniaki
  • skórka i sok z 1/2 dużej cytryny
  • mała garstka świeżej mięty
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • woda
Obrać bataty i pokroić w dużą kostkę. Gotować ok 15 minut (powinny być al dente, mnie się niestety nieco rozgotowały) w osolonej wodzie. Odcedzić. 
Na patelni rozpuścić masło, bataty chwilę podsmażać. W misce połączyć sok i skórkę z cytryny wraz z posiekaną miętą. Dodać bataty i dokładnie wymieszać. 



Zobacz także

3 komentarze

  1. Bardzo ciekawy przepis! + potrawa rewelacyjnie prezentuje się na talerzu :) Oczy by jadły! :)))
    Zachęcam do dołączenia do akcji dotyczącej potraw z królika
    http://malalyzeczka.blogspot.com/2015/02/nienudne-mieso-z-krolika.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Antenka, dzięki!
    S. dziękuję za miłe słowa :)

    OdpowiedzUsuń

LinkWithin

Flickr

Created with flickr badge.